Judoka op trainingsstage met het Belgisch team heeft compressiepijn thv rechter mediale malleolus. Kunnen we dry needling gebruiken bij duidelijke gewrichtspijn? Kan dry needling tussen 2 trainingen of is dit een no go?
Case Report - Vincent Adriaensen
11 april, 2024 in
Judoka op trainingsstage met het Belgisch team heeft compressiepijn thv rechter mediale malleolus. Kunnen we dry needling gebruiken bij duidelijke gewrichtspijn? Kan dry needling tussen 2 trainingen of is dit een no go?
Adriaensen Vincent BV, Adriaensen VincentJudoka op trainingsstage met het Belgisch team heeft compressiepijn thv rechter mediale malleolus. De klacht sluimert sinds enkele weken en is licht progressief van aard. Er is geen medische beeldvorming genomen. Atleet kan doortrainen maar met last. Judo bestaat uit heel wat torsie bewegingen ter hoogte van de voet. Het is van belang dat het enkelgewricht vrij zit om optimaal te presteren.

Articulair onderzoek wijst op compressiepijn thv mediale zijde BSG, talus is craniaalwaarts gepositioneerd. Alle andere voetgewrichten zijn ok.
Onderzoek van de pezen is negatief: Flexor Hallucis Longus-, Peroneus -, Flexor Digitorum Longus -, Tibialis Posterior -.
De atleet is al enkele keren manueel behandeld (mobilisaties en manipulaties) zonder positief resultaat. Er kwam geen decoaptatie van de talus en de pijn blijft aanwezig.

Judoka komt na een training in de voormiddag langs, hier werd de M. Flexor Digitorum Longus aangeprikt, weliswaar easy needling want de judoka had nog training in de namiddag. Aanvullend werd er manueel gewerkt, talus kwam vrij. Atleet kon verder vechten in de namiddag, de compressiepijn rond de mediale malleolus was verdwenen. Tot op heden is de atleet pijnvrij.

Dit is een voorbeeld waar dry needling kan worden toegepast om de biomechanica te optimaliseren. Hier denken we niet in myofasciale pijn of spierkettingen maar kijken we puur biomechanisch. M. Flexor Digitorum Longus was degene die de talus in een dysfunctie hield, hierdoor werd er geen resultaat geboekt met manipulatie en mobilisatie. Dry Needling gebruiken als extra tool voor een manipulatie is een enorme meerwaarde in de praktijk.

Er heerst nog te vaak taboe in de topsportwereld rond Dry Needling voor een training of tijdens een wedstrijddag. Deze case toont aan dat Dry Needling zeker en vast toepasbaar is op zo’n moment met een zeer gunstig resultaat als gevolg. Wel is het enorm belangrijk dat er geprikt wordt volgens methode 1 (‘easy needling’) die gedoceerd wordt in de opleiding van Trigger. Door deze manier van prikken is er slechts minimale reactie na de behandeling waardoor de atleet perfect in staat is om training/wedstrijd zonder problemen af te ronden. Functieherstel treedt direct op en atleet kan terug voluit vechten zonder pijn.