Rechter unilaterale hoofdpijn met aanvallen van lichtflitsen ter hoogte van beide ogen - Case Report
22 januari, 2024 in
Rechter unilaterale hoofdpijn met aanvallen van lichtflitsen ter hoogte van beide ogen - Case Report
Pattyn SilkeMan sinds drie maanden last van continue unilaterale hoofdpijn rechts (inclusief oog, oor en kaak). 1 a 2 keer per week krijgt hij een opstoot van 30-40 min lichtflitsen ter hoogte van beide ogen.

Hij kan moeilijk aangeven wanneer de klachten erger worden of beter worden. Klachten zijn ontstaan na 1 jaar intensief renoveren van hun woning. Vroeger nooit hoofdpijn gerelateerde klachten gehad.

Hij is naar neuroloog geweest, MRI scan hoofd met infiltratie, oogtesten en bloedonderzoek. Alle onderzoeken waren negatief. Neuroloog stelt migraine medicatie voor, patiënt wil wachten met opstart medicatie en komt op eigen initiatief langs bij mij.

In onderling overleg hebben we afgesproken om 3 sessies te behandelen. Indien geen verandering na sessie 3 alsnog medicatie opstarten.

1ste behandeling:

·        SCM, Splenius Cervicis, Multifidi prik op C3, Temporalis rechts

·        Manueel C0-C1, C1-C2

·        Fascia Cervicalis Media en Superficialis

De dag na de 1ste behandeling had hij een grote aanval, tussenperiode was goed zonder hoofdpijn,  voorlaatste dag terug een aanval. Het feit dat er een grotere reactie was na de behandeling is in eerste instantie geen slecht teken, er is iets getriggerd of veranderd in het patroon. Daarom beslis ik om een 2de sessie te behandelen.

2de behandeling:

·        Temporalis, Masseter, Pterygoideus Lateralis, Multifidi prik op C3 rechts en SCM bilateraal

·        Manueel C0-C1, C1-C2

·        Fascia Cervicalis Media en Superficialis

Na sessie 2 geen uitschieters meer gehad. Dit is een voorbeeld waar je in eerste instantie geen myofasciaal verhaal zou verwachten maar uiteindelijk myofasciaal toch primair was in combinatie met manueel werk. In heel veel gelijkaardige gevallen zal je geen resultaat boeken. Het is belangrijk om eerlijk te zijn met de patiënt en jezelf, indien er geen verandering optreedt na drie sessies moet er doorgestuurd worden.